Antonio Eram e fondatorul Netopia mobilpay și e liderul pieței de plăți electronice din România. De asemenea, a dezvoltat linii de business inclusiv în Mexic, cu un startup care oferă împrumuturi cu ajutorul telefonului mobil.
Am avut cu el o discuție spumoasă de mai bine de o oră, despre evoluția zonei de plăți digitale, împrumuturi doar pe baza informațiilor de pe internet sau despre antreprenoriatul din România.
Antonio Eram s-a implicat în a ajuta câteva startup-uri din România, dar spune că nu poate să o facă foarte mult, pentru că vrea să fie alături de o echipă cât mai mult. "Nu poți să faci un investment și să vină cineva o dată la 6 luni să-ți zică ce mai face. Decât să nu fiu focusat pe ceva, mai bine nu fac", spune Eram.
El consideră, însă, că ce se întâmplă pe piața din România nu e bine deloc și asistăm la o intervenție a statului "aberant pusă".
Antonio Eram despre Start-Up Nation
"Dăm bani, dăm bani. Pentru ce? Mai ales, cum alegi să dai banii? De ce unuia și nu celuilalt? Pe ce criterii? Să creăm zeci de mii de companii care să dea faliment și să se închidă? Pe cine bazăm? Pe niște funcționari cu capacități limitate de a înțelege lucrurile? Nu spun că sunt proști, dar nu ai cum să înțelegi. Dacă-ți pun trei proiecte pe masă, îți va lua ceva timp să le înțelegi", spune Antonio Eram despre programul Start-Up Nation.
Programul urmează a fi lansat pe 15 iunie de către Guvernul Grindeanu și dorește să finanțeze 10.000 de noi companii cu până la 44.000 de euro. "E un experiment care va fi un failure. Din zeci de mii, unul-două vor fi de succes. Asta nu poate decât să confirme. E o abordare politicianistă", mai spune antreprenorul care conduce Netopia mobilpay.
Dăm bani, dăm bani. Pentru ce? Mai ales, cum alegi să dai banii? De ce unuia și nu celuilalt? Pe ce criterii?
El consideră că Start-Up Nation e "o prostie politică", ce va arunca bani în vânt, fără cap și fără coadă. "Ții banii în pixul unora. Recunoaște că nu ești capabil, e ok să faci asta. Dacă recunoști că nu știi totul, atunci poți atrage de partea ta valori care vor benevol să evolueze", mai spune antreprenorul. El consideră că nu poți da banii pe un business plan.
Exemple de finanțări din străinătate
Eram mi-a povestit și de modele în care statul se implică, dar lucrurile stau mai bine. De exemplu, în Singapore statul oferă bani cu titlu de împrumut, iar antreprenorul îi răscumpără într-o perioadă de timp. Există un singur amănunt: trebuie să ai deja o finanțare externă, ca să fi fost validat și de mediul privat.
E un experiment care va fi un failure. Din zeci de mii, unul-două vor fi de succes. Asta nu poate decât să confirme. E o abordare politicianistă
De asemenea, Startup Chile e un alt exemplu bun. "Au o rețea de antreprenori internaționali care fac parte din acel program, dacă prezintă un CV destul de bun și recomandări. Li se alocă proiecte și la final, tu, ca stat, ai o imagine foarte bună", povestește Eram.