A reușit să aducă tehnologia într-un domeniu pe care ne zbatem de câțiva ani buni să-l modernizăm: învățământul românesc. Holicov a creat acum nouă ani, la Iași, Adservio, o platformă de management educațional. În esență, Adservio a pornit prin crearea unui catalog școlar electronic. Apoi, Holicov a implementat și alte funcționalități. De exemplu, activitatea și performanțele elevilor pot fi centralizate într-un singur loc, iar părinții pot comunica în timp real cu profesorii, nemaifiind neapărată nevoie să se organizeze acele cunoscute ședințe cu părinții. În plus, platforma Adservio a implementat Neuron English, elevii și părinții având posibilitatea de a învăța limba engleză în sistem intensiv, direct din contul personal.

Imaginea idilică de la început dispare repede, precum fata Morgana

În 2016, business-ul în care Alex Holicov a investit vreo 1,5 milioane de euro avea venituri de peste 800.000 de lei, iar din momentul lansării, în 2008, și până la finalul anului trecut, indicele de creștere al cifrei de afaceri a fost de peste 4.000%.

Lupta cu morile de vânt

Însă pentru a ajunge în acest punct – platforma este implementată în peste 200 de școli -, a fost nevoie de multă muncă, dar și multe sacrificii. Un parcurs clasic, am putea spune, în antreprenoriat.

”Imaginea idilică de la început dispare repede, precum fata Morgana. Antreprenoriatul implică multe sacrificii, multe renunțări, iar până la culegerea roadelor pot trece și ani buni, marcați, inevitabil, de stres. Am știut că va fi greu, însă nu mi-am imaginat niciodată că e atât de greu”, povestește Alexandru Holicov.

Dificultatea creșterii unui astfel de business a venit din reticența de a ține pasul cu digitalizarea unor procese și de a îmbrățișa noi metode care ușurează munca și conectează mai ușor indivizii. Însă și lipsa banilor, câteodată chiar în ciuda deschiderii spre nou, a fost o provocare căreia a trebuit să îi găsească o soluție.

”M-am lovit de concepții învechite, de oameni care nu-și doresc să evolueze, să admită că tehnologia e viitorul, m-am lovit de scepticism și nu de putine ori, de fonduri insuficiente. Ce mă face însă să merg mai departe și să cred în ceea ce fac este țelul spre care tind: îmbunătățirea educației românești”, spune Alex.

Sportul și gândirea antreprenorială

Cu siguranță tenisul, un sport în care a făcut performanță mai bine de un deceniu, i-a oferit disciplina de care ai nevoie în afaceri și puterea de a merge mai departe indiferent de împrejurări sau obstacole. Și șahul i-a fost util în parcursul său antreprenorial.

Se visa un al doilea Ilie Năstase, însă din cauza unei afecțiuni la coloană a fost nevoit să renunțe la tenis. ”A fost cea mai tristă perioadă a vieții mele. Despărțirea de tenis a însemnat realmente o ruptură interioară ireversibilă”, povestește el. Din fericire, fiul său este la fel de pasionat de sportul alb. ”Dacă i se va menține interesul, îmi voi canaliza energia spre a-l transforma în performer de valoare”, spune Alex, și îi simți imediat mândria pentru cel mic.

Despărțirea de tenis a însemnat realmente o ruptură interioară ireversibilă

Familie, călătorii și muzică

Desi munca îi ocupă o mare parte din timp (stă la birou cu cel puțin cu trei ore peste programul obișnuit de muncă și călătorește în afara Iașiului cam o dată la două săptămâni), își face timp pentru cărțile preferate – citește acum Mentalitatea deschisă, lansată de Institutul Arbinger și are însă mereu la îndemână cărțile despre viața lui Steve Jobs și a lui Elon Musk -, pentru filme sau pentru muzică (ascultă rock, jazz, rap, a fost la un concert pe care l-a avut Kanye West la Londra).

Caută fiecare moment de liniște în compania soției și a fiului său – va merge la un concert U2 cu soția, fan înfocat al trupei –, dar și a familiei în formula extinsă (are 27 de veri).

”N-a spus însă nimeni că antreprenoriatul e „joacă de copil”, iar eu mi-am asumat, din start, inclusiv neajunsurile pe care acesta le presupune”.

La începutul acestui an au vizitat Viena, fiind prima ieșire a soților Holicov în trei. ”Ori de câte ori îmi permite timpul, aleg câte un colț de lume pe care să-l explorez. Iubesc Roma și Italia pe care n-aș conteni niciodată să le vizitez”, declară Alex precizând amuzat că deși el nu ar concepe viața în altă țară, e sigur că soția sa ar fi gata imediat să înceapă o viață nouă la Roma.

Suntem o familie de antreprenori, deci cred că e cumva în gena noastră și cine-și poate renega genetica!?

Dinastia Holicov

Nu se vede renunțând la business vreodată, mai ales că face parte dintr-o adevărată ”dinastie” de antreprenori – fiecare din cei 27 de veri este implicat într-o afacere. ”E în sângele meu, fac asta de la 18 ani, chiar dacă la început altele au fost ariile de activitate. Suntem o familie de antreprenori, deci cred că e cumva în gena noastră și cine-și poate renega genetica!?”, mai spune Holicov.

Antreprenorul ieșean mizează pe o creștere a veniturilor Adservio cu 50% în acest an, iar partenerialul încheiat în 2016 cu Telekom - în urma căruia școlile au fost dotate cu tablete și internet 4G - va aduce o creștere accelerate la nivel national precum și extinderea platformei în Republica Moldova.

Cum arată Adservio în 2017

În acest moment, accesul elevilor și al profesorilor la informații școlare actualizate a fost îmbunătățit și ușurat considerabil. În aceste unități de învățământ s-au înregistrat cu până la 63% mai puține absențe, a crescut media pe unitate școlară, iar la testările naționale s-au înregistrat rezultate îmbunătățite. În plus, platforma este disponibilă deja în limba engleză, iar Alex vizează ca pe viitor să aducă și varianta în limba germane, pe lângă extinderea la nivel internațional.

La începutul acestui an, Alex preciza că în Europa vizează țări precum Germania, Marea Britanie și Spania pentru extinderea serviciilor Adservio și în afara granițelor. ”În primă fază, vom face câte un pilot în câteva țări europene așa cum am făcut și în Republica Moldova anul trecut, în luna septembrie, unde am implementat platforma la Liceul “Prometeu-Prim” din Chișinău”, explică Alexandru Holicov.