În prezent, consumul de energie al clădirilor de locuințe reprezintă 40% din consumul total de energie înregistrat în țările din Uniunea Europeană, în timp ce necesarul energetic pentru acest consum este realizat preponderent din combustibili poluanţi.

”Preocuparea noastră se îndreaptă spre a crește nivelul de conștientizare la nivelul consumatorilor casnici și industriali asupra beneficiilor utilizării și producerii de energie verde. Există un beneficiu principal urmărit de toată lumea, acela de a scădea costurile aferente energiei utilizate pentru nevoile locuințelor și un beneficiu intrinsec, de a scădea amprenta acestui consum energetic asupra mediului înconjurător”, consideră Dan Tudose, manager și acționar majoritar E-acumulatori.ro.

Practic, pentru un utilizator casnic, costul de instalare a unui sistem fotovoltaic format din zece panouri fotovoltaice care produc 3kWh de energie electrică este estimat la aproximativ 5.000 euro, reprezentând aproximativ 5% din costul total al unei locuințe.

Acest sistem acoperă 70-80 % din energia necesară consumului unei case iar investiția este amortizată în 5 ani. Durata de viață a unui sistem fotovoltaic este de cel puțin 20 de ani fiind o investiție transmisibilă și care crește valoarea unei locuințe.

Important de știut este faptul că, începând cu 2019, va demara un program de subvenționare adresat pesoanelor fizice pentru instalarea sistemelor fotovoltaice.

În acest context, proiectele realizate de asociații precum Over4, EFden şi Free Mioriţa, promovează şi încurajează producţia de energie regenerabilă prin inovarea de soluţii moderne și crearea de sisteme complexe și eficiente de susţinere energetică solară cu ajutorul sistemelor fotovoltaice şi cele de stocare energetică.

Cele trei organizații non-profit au în portofoliu proiecte de case solare și soluții de energie regenerabilă concepute de studenţi şi ingineri români premiați în ultimii zece ani la cele mai relevante concursuri internaționale de arhitectură şi eficienţă energetică.

Asociaţia Over4 a câştigat locul 3 în cadrul competiţiei Solar Decathlon Europe, desfășurată în Ungaria în iulie 2019. Competiţia din acest an a pus accentul pe simularea renovării clădirilor existente folosind tehnologii moderne şi combinaţii între materiale moderne şi reciclate, integrând noi tehnologii şi soluţii în sistemele inovative de producerea energiei electrice. Solar Decathlon este cea mai importantă competiţie de arhitectură şi inginerie de locuinţe sustenabile din lume care a luat naştere în 2002 în Statele Unite şi care se desfăşoară în prezent în şase regiuni pe glob: America de Nord, America de Sud, Europa, Orientul Mijlociu, Africa și China.

Asociaţia EFden este singurul ONG din România care dezvoltă locuințe solare cu scop educațional și de cercetare, alături de diverse alte produse sustenabile. Echipa Efden a fost prima echipă din România care s-a calificat la cea mai importantă competiţie internaţională de locuinţe sustenabile Solar Decathlon Middle East din Dubai, unde a câştigat locul 4. Echipa românească a participat la această competiție alături de alte 15 echipe din 11 ţări. Locuinţa solară EFden Signature a fost proiectată să se integreze atât în climatul din Dubai cât şi cel din România, fiind dotată cu un sistem electric integral, cu tehnologii şi soluţii de eficientizare energetică și capacitate de producţie de energie solară.

Asociaţia Free Mioriţa, promovează dezvoltarea durabilă şi resposabilitatea socială, fiind premiată pentru proiectele sale în fiecare an în cadrul Galei Societăţii Civile. Organizaţia susține cercetarea în soluții și sisteme sustenabile pentru dezvoltarea energiei verzi prin proiecte de dotare a comunităţilor vulnerabile cu panouri fotovoltaice şi promovarea caselor solare.

”Există un potențial încă neatins pe piața din România pentru instalarea și producerea de sisteme de energie verde. Românii sunt interesați de produse noi și inovative care să aducă directe beneficii asupra costurilor. În același timp, este nevoie de o mai mare conștientizare la nivelul mediului de afaceri prin care companiile și investitorii să fie convinși de utilitatea schimbării mixului de energie și de a utiliza cât mai mult energie furnizată din surse alternative și regenerabile, cu un impact cât mai mic asupra mediului înconjurător,“ a completat Dan Tudose.

Astfel, prin soluțiile oferite în domeniul energiei regenerabile, E-acumulatori.ro se alătură campaniilor și eforturilor de promovare a soluțiilor de energie verde în România precum: sisteme de energie regenerabilă complexe, sisteme de iluminat inteligent, staţii de încărcare casnice pentru maşini electrice.

E-acumulatori.ro este un business de familie, început în 2002 și dezvoltat puternic din 2009. Astăzi, din portofoliul companiei fac parte 30.000 de produse.

În 2018, E-acumulatori.ro a înregistrat o cifră de afaceri de 8 mil. lei fără TVA, cu 17% mai mult față de anul anterior.

Managerul companiei, Dan Tudose, îşi doreşte să aducă şi în România sisteme de ultimă generaţie din Europa: sisteme de energie regenerabilă complexe, sisteme de iluminat inteligent, staţii de încărcare casnice pentru maşini electrice.