Dreams este un joc. În același timp este și o platformă de creație, un loc unde poți să faci jocuri, muzică, animații sau artă. Jocul a avut o istorie tumultoasă și a fost anunțat în 2015 de către Playstation, însă abia acum în februarie 2020 este lansat către publicul larg. Dreams a fost creat pentru PlayStation 4 de Media Molecule, studioul din spatele LittleBigPlanet, iar ideea din spate este bazată pe principiul "play, create, share".

Unicitatea de care vorbeam în titlu este dată de faptul că Dreams este un joc, dar și o platformă unde-ți poți realiza propriile jocuri. Așa că Media Molecule desface bariera dintre creator și jucător și combină cele două elemente în acest titlu.

Cum se joacă Dreams

Jucătorii controlează un "imp" cu ajutorul căruia interacționezi cu interfața și cu lumea virtuală care-ți este prezentată. După ce-ți sunt explicate elementele de bază poți alege să explorezi "visele" sau să îți creezi tu un vis. În prima categorie vei găsi jocurile care sunt disponibile deja pe platformă. Jocul principal, campania, dacă vrei să-i spunem așa se numește Art's Dream" și servește ca un fel de tutorial care să-ți arate ce este posibil în acest joc. Mai departe, găseșești alte opere realizate de comunitate, de oamenii care au primit acces timpuriu.

Astfel, poți să te joci un joc de curse arcade, unul de tip platformer, un RPG, un action isometric ca pe vremuri sau unul old school cu o navă spațială. Eu am rămas uimit de varietatea genurilor de joc create cu acest sistem al Media Molecule. Unele au o grafică mai realistă, altele mai abstractă sau mai învechită, ca și cum nu ar fi fost create toate în Dreams.

Pe măsură ce comunitatea crește, tot mai multe jocuri vor apărea pe platformă, mai multe genuri, și probabil de o calitate și mai bună. În stadiul actual am jucat campania principală și am petrecut alte ore prin joculețele puse la dispoziție și pot să spun că sunt mulțumit. Totuși, nu am simțit că am găsit vreun hit printre aceste titluri. Sunt în regulă, dar niciunul nu m-a dat pe spate cu poveste, cu mecanici de joc sau grafică. Sunt joculețe cu care să te distrezi după o zi de muncă.

Cum să-ți faci propriul joc video

Partea a doua este cea de creație. Și interesant este că cei de la Media Molecule nu-ți aruncă niște unelte în brațe și apoi îți zic să te descurci, ci tot procesul este sub formă de misiuni/tutorial, astfel încât orice începător ar putea să încerce să-și facă propriul joc. Primele lecții sunt despre mișcări de cameră, apoi despre crearea și mutarea de obiecte și așa mai departe.

În cazul de față, părinții nu vor mai avea de comentat și copiii ar putea să se joace cât vor deoarece învață cum să facă jocuri. Astfel, pasionații de gaming ar putea fi transformați și în creatori de jocuri. Și din ce am văzut din exemplele create de comunitate există posibilitatea să iasă niște titluri chiar reușite.

Din păcate, în acest moment, orice titlu creat în Dreams poate fi jucat doar în Dreams, ceea ce limitează expunerea pe care aceste noi titluri o au. Ar fi interesant dacă studioul/publisherul ar permite "exportarea" producțiilor realizate în Dreams și către alte platforme, astfel încât jocurile să ajungă la mai multă lume.

Un alt lucru pe care acest element îl aduce este faptul că ai putea să nu te plictisești niciodată de Dreams. Teoretic, creatorii ar putea scoate idei, jocuri, schițe în fiecare zi sau săptămână și dacă ai lăsa jocul deoparte o perioadă de timp, când te întorci la el vei găsi alte jocuri noi.

Într-un final, Dreams deschide mai multe posibilități și mi-aș fi dorit ca un asemenea joc să existe și pe vremea când eram eu copil. Poate acum aveam altă meserie.

În fine, chiar dacă Dreams este mai impresionant ca platformă de creație decât ca joc, îl recomand să-l încerci. Jocul este disponibil pentru PlayStation 4.

Ce mi-a plăcut

- unealta de creație de jocuri

- diversitatea titlurilor pe care le poți încerca

Ce nu mi-a plăcut

- jocurile disponibile acum nu au profunzime